Nyhed
Grizzly Pro 700

Trolling-fiskerens drømmebåd er dansk

Her er det mest spændende motorbådsprojekt på dansk grund i mange år: Grizzly 700 Pro, der er indrettet til at være den perfekte trollingbåd. Men vi andre kikker interesseret med.


Alle sejl - eller skal vi hellere sige hestekræfter - er sat til med præsentationen af Grizzly 700 Pro, der søsættes i maj fra Bredgård Værft i Sakskøbing. Grizzly’en er den første danske motorbåd, som er direkte designet til trollingfiskere og indrettet efter deres særlige behov og brugsmønster. Men det gør ikke Grizzlyen uinteressant for andre motorbådsinteresserede, for der er anvendt avancerede materialer og byggemetoder, som gør båden stærk og let.

Samtidig har den et 1,7 meter langt, bredt cockpit der går næsten helt ud i borde, og det vil sikkert skabe nysgerrighed hos andre friluftsmennesker med lyst til vandet, som har brug for en god platform at udfolde sig fra.
En af Grizzlyens idemænd er Jens Gøth, der fremstiller grej til trollingfiskere og selv er en meget ivrig trollingfisker. Han har længe savnet den perfekte trollingbåd og har opstillet en lang ønskeliste for præstationer og indretning, som konstruktør Lars Olsen, Danish Marine Design, har omsat i konkrete tegninger over et skrog, som Bredgård Værft havde i forvejen.
Med 23 fods længde er Grizzlyen ret stor, og den bliver heller ikke billig, for et færdigt skrog uden motor anslås til at koste ca. 300.000 kr. Men den skulle til gengæld rumme alt det, hvad de kræsne trollingfiskere ønsker. I den forbindelse er det værd at notere, at "rigtige" trollingfiskere ikke er blege for
  Grizzly Pro 700
Længde
6,92 meter
Bredde
2,55 meter
Dybgang
0,45 meter
Vægt
Ca. 900 kg
Design
Lars Olsen, Danish Marine Design
Værft
Bredegård Værft
Pris
Ca. 480.000 kr.
Motor
Max 160 hk
Salg: Bredegård Værft,
tlf. 54 70 60 88,


at investere langt over en halv million i grej, foruden at der ofte ryger en firehjulstrækker oven i for at få båden rundt på traileren til de interessante fiskevande.
Den sidste investering ønsker ophavsmændene til Grizzly 700 Pro at give kunderne mulighed for at undgå. Derfor er man gået efter at holde en rimelig egenvægt på båden, så den kan transporteres på en 2000 kg trailer efter en normal personbil eller varevogn.
Den lave vægt er opnået ved bruge samme metoder som til de dyre kapsejladsbåde til sejlsporten. Skroget bliver vakuum-støbt i en sandwich-konstruktion med bindemidlet vinylester, der er i egenskaber ligger lige under epoxy, hvilket skulle være en garanti for et særlig stift resultat. Den færdige båd uden motor ventes at veje under 900 kg.

Skroget er en yderst interessant konstruktion med en meget dyb bundvinkel på 25 grader, som skal give Grizzlyen gode egenskaber i åbent farvand, hvor almindelige speedbåde hurtigt kommer til kort. Trollingfiskere har brug for en høj grad af sødygtighed, når de vil hurtigt rundt mellem de gode fiskepladser. Den dybe bund vil normalt begrænse en speedbåds topfart eller koste på benzinforbruget, men agterude er båden designet med kraftige chines (vandrette bæreflader) ud mod skrogsiden. De skal både give båden stabilitet under den langsomme trollingsejlads. Men de bidrager til planingsegenskaberne sammen med to lave ”tunneller”, der skal holde på vandtrykket under fart.
Grizzlyen er en styrehusbåd, hvor der er åbent ud til forskib to køjer og et kemisk toilet. Dette er et distinkt valg fra trollingfiskerne, som ønsker at stå i læ, når de banker derudaf i åbent vand, ligesom de ønsker at kunne tage et hvil på køjen når snørerne er ude, men vil komme hurtigt ud, når der er bid.
Første eksemplar af Grizzlyen ventes at være klar til præsentation til en af årets store trollingsbegivenheder i Simrishamn til maj. Den er tegnet til at sejle både for udenbords og indenbords motor op til 160 hk. Bredegård Værft har fået EU-støtte til projektet, hvilket kræver at den kan får mes indenbordsmotor, og det bliver sådan, den præsenteres i første omgang.
Et bud på den endelige pris med motor ligger omkring 480.000 kr.